úterý 28. listopadu 2017

Rozhovor - 210

Po skoro roce a půl tu máme rozhovor s další ruskou kapelou, tentokrát hardcorovějšího ražení. 210 už mnozí z vás asi znají jelikož Českou republiku navštivili už několikrát, nicméně pro ty z vás, kteří ještě tápou připomenu, že nejde o žádné nováčky. Na scéně se pohybují už skoro deset let a předchozí zkušenosti nabírali v kapelách Razor Bois, Old Style Values, Feeding The Fire a Maskit. Kapela se pojmenovala po nechvalně známém paragrafu 210, který ruské úřady uplatňují proti místním antifašistům a lidem ze subkulturního prostředí. Mimo Rusko je můžeme vidět celkem často, poprvé v roce 2011, kdy vyrazili na svoje první EU tour, kdy navštívili Polsko, Čechy a Německo, u nás se ukázali naposledy v květnu 2017 na pražské Sedmičce. Za kapelu odpovídal zpěvák Dan.




Zdar 210, takže na začátek klasika! Mohl bys představit kapelu, odkud jste, jak dlouho už hrajete, něco ke členům kapely a tak?

Kapela vznikla v roce 2009. Nápad na založení takové kapely, která bude hrát těžký agresivní hardcore s prvky streetpunku, přišel od mě a našeho ex-kytaristy Saši. Chtěli jsem hrát hodně radikální muziku, která bude adekvátní k našemu životnímu stylu. V té době procházela Moskva hodně nebezpečným obdobím. Radikální akce moskevské antify vytvořily vlnu nekontrolovanho pouličního násilí, do kterého jsem byli také zapojení. A ano, chtěli jsme o tom zpívat, chtěli jsem nést vlajku všech antifašistů a ukázat světu, co se v Moskvě a Rusku obecně, dělo. I jméno naší kapely tomu odpovídá. V té době byl vyšetřován náš kámoš Alexej Škobar. Vláda se snažila ho zavřít za paragraf 210 v trestním řádu Ruské Federace (organizace kriminálního spolčení). Na konec byl odsouzen za jiný paragraf ale kapela už byla pojmenovaná 210. Na basu jsme si přizvali Igora z kapely Maskit. Dlouho jsme nemohli najít vhodnou osobu na post zpěváka, až na konci roku se k nám přidal Tony. Po nějaké době z kapely odešel Saša a Igor a jejich místa vzal Karen Luidgy a Alex, také jsme pozvali nového bubeníka Mullera a pak jsem se stal druhým zpěvákem. Od roku 2014 zatím k žádné změně nedošlo.

Na desce "Pokoleniye" z roku 2014 a novém album "Dust In Eyes" můžeme slyšet velký pokrok v porovnání s prvníma dvěma deskama. Muzika tu zdrsněla, přitvrdila a celkově se hodně zlepšila. Čím to, je to jenom normální hráčský progres nebo proběhlo i pár změn v line-upu?

Jak bylo napsáno výše, podstatně jsme změnili sestavu. Začali jsme věnovat větší pozornost kvalitě hudby a začali jsme se rozvíjet profesionálnějším způsobem. Hodně našich fanoušků věří, že naše první deska byla nejlepší, protože byla autentická a hodně upřímná. Pro mě osobně je skvělý slyšet songy z první desky, protože to ve mě evokuje vzpomínky z minulosti. Zároveň zajímavé a hodně nebezpečné momenty. Teď už se věci změnily, už neběháme po ulici s kladivy, změnily jsme se a naše muzika taky ale stále zpíváme o problémech, které se nás týkají, někdy mnohem intenzivněnji a s mnohem větší dávkou agrese, než předtím.

Ve vašich začátcích jste působili celkem jako skinhead hardcore a i na vašich prvních dvou deskách jste měli pár oi! songů, kam to všechno zmizelo?

Jasně, v začátcích jsme byli asi víc zaměřeni na skinheadskou pouliční kulturu. Může se zdát, že se životní styl členů kapely změnil, ale není to tak. Podle nás oi! prostě není vůbec agresivní. Je ok ho poslouchat ale už není tak zajímavé ho hrát. V hardcoru je něco jako nutkání rozmlátit vše co je kolem tebe, nutkání ze sebe dostat tu agresi, stejně tak jako v boxerském ringu např. To je taky důvod, proč je celkem často během našich show tady v Rusku spousta rozlité krve a zlomených kostí. Přes značný věk jsme stále věrni zásadám DIY a často hrajeme zadarmo pro různé benefiční akce. Jsme teď zodpovědnější při psaní hudby a textů. Je to docela složitý proces ale pokud roste počet našich posluchačů, znamená to, že jsme na spravné cestě.


Je někdo z kapely straight edge nebo vegetarián? Jestli ano, mohli byste vysvětlit co vás vedlo k životu bez alkoholu a všech ostatních druhů společensky přijatelných drog?

V současnosti není nikdo z kapely vegetarián nebo vegan ale skoro všichni byli v určité době na této cestě. Někteří znás byli dlouhá léta vegany a učastnili se akcí ALF (Animal Liberation Front). Tři z nás jsou sXe ale nemůžeš říct, že ostatní jsou jim nějak v opozici. V tomhle jsme nikdy neměli žádný problém, respektujeme se navzájem a respektujeme každého volbu. Nikdy jsme nikomu nevnucovali volbu mezi "pít nebo nepít". Pro mě osobně je sXe něco víc, než jen životním stylem. Předtím, než jsem se dal na tuhle cestu, tak jsem přemýšlel jestli to změní můj život. Po 13 letech kdy jsem sXe, jsem nikdy neměl pomyšlení na alkohol nebo drogy, mám práci, rodinu, sport, koníčky a hudbu, v mém životě prostě není čas na špatné návyky.

Partizan Minsk (MTZ-RIPO) už bohužel nějaký ten rok nekope, formuje se v Rusku nebo Bělorusku opět podobná fanouškovská základna se stejným postojem, jako měl Partizan?

Hahaha, to je dobrá otázka. Samozřejmě, že v Rusku nic takového není a ani by to nebylo do budoucna možné, což si dokážeme představit. V Rusku a Bělorusku sice máme týmy s antifa fanoušky ale jsou hodně malý, bohužel tu není nic srovnatelné s Partizanem Minsk, který hrál běloruskou první ligu a evropské poháry. Možná se zdá, že dnes už to není tak radikální, méně rasistů na ulicích, ale šovinismus a rasismus nezmizel, stále je pevně zakořeněn v myslích spousty mladých. Fotbalové tribuny jsou ideálním inkubátorem pro boneheady, oni jsou lídří, kteří je nedají nikomu jinému a tak to zůstane až do konce, bohužel. Sice je tu spousta lidí zapojených v antifě, kteří chodí na zápasy ruské první ligy, půlka naší kapely také chodí pravidelně na fotbal ale bohužel nemůžeme se otevřeně zúčastňovat a dávat najevo naše postoje, je to pořád dost nebezpečné, i když na zápasy jsme šli s šálamy Partizanu Minsk nebo merchem 210. Nejsme z rasistů nějak vyplašení, nemáme z nich strach!

Řekl bych, že ruská scéna si už za poslední roky svoje místo v Evropě našla a spoustu ruských kapel začalo jezdit koncertovat i do dalších evropských zemí a lidi je už celkem znají. Ale já bych se rád dozvěděl i něco o historii ruské scény, kdy to začalo, kdo byl první punkovou kapelou v SSSR, kdy se do Ruska dostal hardcore, jak to bylo s oi! apod.?

Tohle téma by vydalo na samostatný report. Těžko říct, kdo byl v Rusku první, protože v podstatě neexistovala hranice mezi punkery, rockery a metalisty, všechno to bylo promícháno dohoromady a všem se říkalo "neformaly". Všichni jsme měly podobné problémy s úřady a autoritami. Více méně do roku 2000 do této skupiny patřili i nazi-skinheadi. Boneheadi měli v těchto kruzích dominantní postavení, chodili na punk a všechny mlátili, náckové prostě diktovali pravidla. V té době slovo skinhead a rasista bylo synonymem a dost to ovlivnilo i oi!, protože všichni si samozřejmě mysleli, že oi! je muzika pro nácky. Hodně punkových kapel otevřeně kolaborovalo s nácky, sdíleli podia a byli vydáváni na labelech vlastněnými rasisty. Všechno se to začalo měnit až v roce 2004 s příchodem radikální antify. Vymezila se linie mezi těmi kdo je podporují a kdo jsou proti. Od té doby začalo být důležité s kým hraješ, bavíš se a potřásáš si rukou. Bylo normální dostat přes hubu, jen za to, že jsi se bavil s náckama. Ale pořád je dost kapel, které nikdy nepošpinily svojí čest a nikdy neměli s boneheady nic společného. Asi největší respekt si zaslouží Distemper a The Unsubs.

Jak to v současnosti vypadá s represemi ze strany státu? Jsou antifašisti, anarchisti a další podobně smyšlející lidi stále vlečeni po soudech a vystavováni různým nesmyslným obviněním, tak jako tomu bylo v předchozích letech?

Samozřejmě, že být v Rusku disidentem je nebezpečné. Vlastně by si vůbec neměl být anarchistou nebo antifašistou, pokud nechceš být systémem nějak omezován. Největšími oběťmi represí se stali ty, kdo nesouhlasí s Putinovým kursem. Obyčejní lidé se stali oběťmi a vlastně každý, kdo chce vyjádřit svoje myšlenky a názor. Lidé jsou biti, zastrašováni, likvidováni, nebo je nakonec zničí psychicky. Opoziční vůdci jsou napadáni, nebo je systém totálně zdeptá. Důvěra ke vládě stále klesá, zatímco policie se stala nástrojem represí. Těžko říct, kdy to skončí ale lidi se bojí, nikdo si není jistý svojí vlastní budoucností.

Je jasný jaký postoj ke konfliktu na Ukrajině má ruská vláda a media ale co ruská společnost? Co si myslí obyčejní rusové o válce na Donbasse, podporují separatisty a ruskou anexi Krymu? Předpokládám, že váš postoj (jako kapely) bude samozřejmě protiválečný.

V tomhle případě je všechno v Rusku dost na hovno. Mediální brainwashing je hodně přísný a tak metodický, že už i lidé v běžných rozhovorech používají fráze, které např. slyšely v televizi. Televize v pravidelných intervalech chrlí talk-show týkající se Ukrajiny, nevyčerpatelné zprávy o tom, jak je to teď na Ukrajině na hovno a v Rusku všechno super. I naši herci, komici a umělci procházejí těžkým brainwashingem. Člověk, který se ještě nechce rozloučit se zdravým rozumem by vůbec neměl zapínat televizi. Bohužel poustu lidí upřímně věří ve správnost války na východě Ukrajiny a nucenému připojení Krymu. V roce 2014 jsme otevřeně podporovali Maidan ale po válce to všechno začalo, nezaujali jsme žádný postoj, protože válka po celé Ukrajině rozšířila dost silné rusofobní nálady. Ale ve výsledku jsme všichni proti vstupu vojsk na uzemí Ukrajiny a vypuknutí takového nepřátelství. Každá moderní válka je jen výsledkem oligarchických a geopolitických her, který odnáší nevinní lidé a děti.

Putin už je v čele Ruska dlouhých 18 let, jak dlouho si myslíte, že se ještě udrží u moci? A jakou má podporu veřejnosti, je v Rusku víc lidí co ho podporují nebo těch co mu stojí v opozici?

Nevěříme jedinému slovu, které vláda vypustí z huby. Nevidíme prostě žádnou budoucnost, Putin je tu tak hluboce zakořeněn... je to jak chapadla, která zasahují do každé jednotlivé sféry, že je odpor skoro nemožný. To co se děje v Rusku v současnosti vypadá jak vznik Třetí říše v Německu ve 30. letech. Totální cenzura, potlačování opozice, posilování vynucování práva, kult národních tradic, vzestup národních hodnot a podobných věcí. K tomu všemu ještě přidej různé politické extrémisty, kteří jsou aktivně podporováni justicí (něco jako se to dělo v 90. letech s boneheady). A kdy Putin zmizí z politiky? Asi až nebude schopen vykonávat svojí funkci, kvůli zdravotnímu stavu a věk rozhodne o odchodu do důchodu, jako je mu už 65 let! Ale bohužel pochybuji, že by se to mohlo po jeho odchodu zlepšit, protože ve skutečnosti tu neexistuje žádná opozice, která by pravidelně kandidovala v presidentských volbách. Už od rozpadu SSSR kandidují pořád jedni a ty samý lidi. Historie je psaná krví, ale otázka je: "Čí krev to bude tentokrát?"

U nás v Čechách jste už několikrát hráli, jak jste si to tu užili? Znáte nějaké naše nebo slovenské hardcore, punk nebo oi! kapely?

Jo v Praze jsme hráli několikrát a pokaždý to bylo super. Vždycky se těšíme, když můžeme znovu přijet, protože koncert od koncertu je lepší a lepší. Moc kapel od vás neznáme. Z hlavy se mi teď vybaví akorát Aculeos z Prahy, Rozpor a Municia ze Slovenska a taky známe ještě Pipes and Pints.

Díky za rozhovor a doufáme, že se uvidíme v roce 2018!





ENGLISH



Hi 210 for the beginning classic! Could you introduce a band, where are you from, how long have you been playing, something to members and so on?

The band 210 was established in 2009. Idea to create such a band which will be playing heavy and aggressive hardcore with the elements of streetpunk, has came to Dan and our ex-guitarist Sasha. We wanted to play very radical music, which would be suitable to our lifestyle. During that period Moscow was going through very dangerous times. Radical activity of Moscow antifa activists made a big wave of uncontrolled street violence we have been involved in. And yes we wanted to sing about it, we wanted to wave the flag of all antifascists and show to the world what was going on in Moscow and in Russia in general. The name of our band is appropriate too. At this time our mate Alexey Shkobar was under investigation. The government have been trying to put him into the jail for article 210 in criminal code of the Russian Federation (which stands for "organization of criminal association"). By the end he have been sentenced by the another article, but the band already have been called as 210. To play on the bass we called Igor from the band called Maskit. Long time we couldn't find a right person for the vocalist position and finally by the end of the year Tony has joined us. After some time Sasha and Igor left the band and their place took Karen, Luidgy and Alex. As well we invited a new drummer Muller, and then Dan became a second vocalist. All the members of the band haven't been changed since 2014.

On your album "Pokoleniye" from the year 2014 and new one "Dust In Eyes", we can listen big progress comparing with first two. Your music got tough and hard and overall got better. Is it just normal player progress or did you change line-up?

How was described above, we have significantly changed a line-up of our band. We began to pay more attention to quality of music and develop in more professional way. Many of our fans believe that our first album was the best one, because it was authentic and very sincere. Personally to me it's great pleasure to listen songs from first album, because it evoke memories from the past. From the interesting and same moment very scary and dangerous times. Now things are different, we are not running with hammers around the streets. We have changed and our music is changed as well. But still we're singing about the problems that affect us, sometimes more intense and much more aggressively than before.

In your first years you gave the impression like quite skinhead hardcore band and also on your first two albums you had some oi! songs, where it disappeared?

Yes, probably earlier we have focused more attention to the skinhead street culture. It might seems that style and lifestyle of the band members has changed, but it's not true. In our opinion oi! music is not aggressive at all, it's interesting to listen to it, but not interesting to play. Under the hardcore sound there is something like desire to destroy everything what is around, desire to throw out our aggression same as in a boxing sparring for example. That's why often during our shows in Russia lots of spilled blood and broken bones. Despite the considerable age, we are faithful to the principles of DIY and often playing for free at benefit concerts. We have become more responsible at writing music and lyrics. This is quite difficult process, but if the number of our listeners is growing it means that we are on a good way.

Is anybody from the band straight edge or vegeterian? If yes could you explain what led you to live without alcohol and all kinds of drugs as cigarets for example?

Currently there is nobody who is vegetarian or vegan in our band, but almost everyone has been on this path at some point. Some of us used to be vegans for quite long time and used to take part in radical actions of ALF (Animal Liberation Front). Three members are straight edge, but you can't say that the other participants are their opposites. We never had any problem on this ground, we respect each other and respect everyone's choice. We never impose a choice "to drink or not to drink". For me straight edge is something more than a lifestyle. Before I've got on this path I was thinking to try it to see if it gonna change my life. After 13 years of being straight edge I never had such a thought about alcohol or drugs. I've got a job, family, sport, hobby and music. There is no time for bad habits in my life.

Partizan Minsk (MTZ-RIPO) is not playing anymore unfortunately. Is there in the Belorussia or Russia forming similar fan base with the same stance like it was in Partizan?

Hahaha that's a good question. Of course there is nothing like that in Russia and such a thing wouldn't be possible in a future which we can imagine. Of course, in Russia and in Belarus we have teams which has antifa supporters, but they are very small and unfortunately there is nothing equal to MTZ-RIPO (Partizan Minsk) which used to play in first Belarusian league and european cups as well. It might seems that nowdays are less radical, less racists on the streets, but ideas of racism, chauvinism didn't disappear, it still firmly staying in the minds of young people. Football terraces is ideal incubator for a boneheads and they're leaders who will never give that place to anyone and will stand for it till the end, unfortunately. There is lots of guys from antifa movement who are attending to the RFPL (russian first league) matches, half of 210 are doing that as well regularly. But unfortunately we can't attend there openly, to advertise our position, it's still too dangerous. Although we went to the matches wearing MTZ-RIPO or 210 merch. We're not afraid of racists, we don't fear them at all.

I would say that russian scene found during the years in Europe own place and lot of russian bands started to play also in other europian countries and people knows them. But I would like to get know something about history of russian scene, when it started who was the fisrt punk band in USSR, when got hardcore to Russia, how it was with oi! and so on.... 

This issue pulls a scientific report. It's hard to say who was the first in the USSR because, the line between punks, rockers, metal heads was erased. We all were mixed into one and called "neformaly" (not formal people). We all had similar problems with the authorities. More or less to the 2000 far-right skinheads also belonged to this group, everything was so mixed. The boneheads held a dominant position in these circles, they were coming to the punk concerts and was beating everyone. Nazis was dictating they rules. During this period word skinhead and racist were synonymous and it has affected the oi! music. Everyone was thinking that oi! is music for nazis. Many punk bands actively collaborated with the nazis, they were sharing stages and were issued on the labels owned by racists. But all that changed with the advent of radical antifascist action in 2004. The line have been drown between those who supporting who. Since that moment it became important with whom you are playing, talking or shaking hands. Because it was normal to get head smashed by a hammer even if you was only talking with nazi. But there is quite a lot of bands who haven't tarnished their honor and never had any relations with boneheads. Most respected are Distemper and The Unsubs.

How it looks now with repressions from the state and authorities? Are the antifascists, anarchists and other similar thinking people still towed by courts and exposed to various absurd accusations, as it happened in previous years?

Of course it is very dangerous to be a dissident in Russia. You shouldn't be an anarchist or antifascist to be repressed. Biggest victims of repressions became those who disagree with the course of Putin's government. Ordinary people became victims of oppression, everyone who want to speak their minds and their thoughts. People are being intimidated, killed or by the end having destroyed personality. Opposition leaders are beaten, and they usually getting their properties destroyed. Trust to the government decreases, and the police has become an instrument of repression. It's hard to say how it end, but people are scared to live, no one is sure of their own future.

It's clear what stance to conflict in Ukraine has russian government and media but what about russian society? What ordinery russians thinks about war in Donbass, are they supporting separatists and russian annexation of Crimea? I guess that your stance will be of course anti-war.

Everything is very sad in that case in russian society. Media brainwash is very tight and methodical, that people in conversations already using formulaic phrases which they saw on TV for example. TV on regular basis showing talk-shows about Ukraine, inexhaustible news about "how is bad there and how is good in Russia". Artists, actors, comedians are deeply into brainwashing as well. The men who don't want to say goodbye to healthy thinking, shouldn't be switching on TV at all. Many people sincerely believe in the rightness of the war in the east of Ukraine and forced annexation of the Crimea. In 2014 we've openly supported the Maidan, but after the war it started, we didn't express any open opinion, because war increased russophobic sentiment in Ukraine. But we are all against the entering of troops on the territory of Ukraine and the outbreak of hostilities there. Any modern war is only the result of the oligarchic governmental games. As the result die innocent people, civilians and childrens. All those involved must be brought to an wear.

Putin have been already leading Russia for 18 years now, how long do you think that he will be there yet? And is in the Russia more people who support him or who oppose?

We don't trust to any word of the government. We can't see any future. Putin is so deeply launched, it's like tentacles into all spheres that resistance is almost impossible. At this point, everything what happens in Russia looks like emergence of Third Reich in Germany. Total censorship, repression of dissidents, strengthening law enforcement, cult of tradition, the rise of national values and things like that. To all this are added political extremists, which are actively supported by the judicial system (something like it was happening in Russia in the 1990's with boneheads). And when will Putin leave? Probably when he already will not be able to do his job, because of health conditions and age will decide for his retirement. Still he is 65 years old. But unlikely things will not change after his retirement, it probably wouldn't be better. Because, in fact there is no opposition which goes to the president elections. We still have same people on the list of candidates, who are there since the collapse of Soviet Union. History is written by blood, but there is only one question: "Who's blood is gonna be this time?"

You have already played here in Czech. How did you enjoy it and do you know some of our or slovakians hardcore, punk or oi! bands?

Yes, we've played few times in Prague and each time was great. We are always happy to come again, because every gig is getting better and better. We don't know much bands from Czech or Slovakia. To our heads keeps only Aculeos from Prague, Rozpor and Municia from Slovakia. Also we know Pipes and Pints.

Thank you for the interview! We hope to see you in 2018!

Žádné komentáře:

Okomentovat