pondělí 21. listopadu 2016

Rozhovor - Stage Bottles

Stage Bottles z německého Frankfurtu asi netřeba dlouze představovat. Kapela je na scéně od roku 1993 a jejch song Sometimes Antisocial but Always Antifascist se za ta léta stal už zaběhnutou klasikou a vpodstatě vyjadřuje i postoj kapely. Za těch 23 let hráli už téměř po celé Evropě ale i v zámoří v Kanadě a letos na jaře se vrátili z tour po Mexiku. Na kontě mají celkem 8 alb, z toho poslední Fair Enough vyšlo u jejich domácího Mad Butcher records v roce 2013. Jak se staví např. k uprchlické krizi a systému jako takovému se dozvíte v následujícím rozhovoru. Za kapelu odpovídal Olaf (zpěv/saxofon).



 

Zdar myslím, že představovat Stage Bottles českému publiku je celkem zbytečný. Radši bych se zeptal na záčátky, když jsi hrál ještě s Blaggers ITA, jak jsi se dostal k téhle britské legendě?

V roce 1988 jsme ve Frankfurtu organizovali antifaštický SHARP festival a od našich kámošů z Belgie jsme dostaly nabídku na koncert Blaggers. V následujících letech jsme s kapelou zůstali v kontaktu. No a jednou se mě zeptali jestli bych jim nemohl pomoct zorganizovat pár koncertů v Německu, tak jsem to udělal a potom jsem kapele nabídnul, že bych jim mohl na tour hrát na soxofon, Blaggers souhlasili a tak jsem s nimi odehrál dvě tour a potom se mě zeptali jestli se nechci ke kapele přidat pořádně a já se přestěhoval do Londýna, kde jsem žil pár měsíců. Pak jsem musel s hraním přestat ale pořád jsme zůstali přátelé. Po smrti Mattyho (frontmana) jsme dostali nápad znovu obnovit Balggers a získat tak nějaké peníze pro politické a antifašistické aktivity v Anglii, tak jsem začal v kapele zpívat a za chvíli se většina původních členů začala znovu ke kapele přidávat. Marcel ze Stage Bottles taky hraje s Blaggers, hraje na kytaru. Letos jsme odehráli jeden koncert v Manchasteru ale už moc koncertů nehrajeme, jsme všichni zaneprázdněni prací, rodinou a tak.
 

Letos na jaře jste odjeli tour po Mexiku, jak dlouho jste tam byli a jaké to bylo? Řekl bys teď, že je mexická scéna v něčem odlišná v porovnání s Evropou?
 
Potkali jsme super lidi ale organizace byla katastrofická. Hlavní koncert "Hoolfesta" se vůbec neuskutečnil. Dostali jsme o tom vědět 3 dny před festivalem, když už jsme byli v Mexiku. Jeden koncert dokonce skončil s potížema a byl ukončen ještě před koncem. Kvalita zvuku byla pokaždé špatná ale cestovali jsme s 8 lidma z Německa a hodně jsme toho viděli ale před příjezdem do Mexika jsme doufali v lepší organizaci. Hodně nám toho bylo naslibováno ale ke konci dne bylo všechno jinak. Taky komunikace nebyla lehká. Většina mexičanů neuměla pořádně anglicky a my zase španělsky... Ale nešlo jenom o jazyk i způsob komunikace byl odlišný. Dostávali jsme informace hodně pozdě a koncerty se zdály, že jsou organizovány den předem. Ale možná naše kontakty zrovna nereprezentují všechny mexičany.
 

V roce 2008 jste odehráli několik koncertů v Rusku ale co je na tom zajímavé, že prý všechny vaše koncerty musely být utajené, kvůli útokům nácků, je to pravda? Jaké to tam bylo a zahráli jste si potom v Rusku ještě někdy?

Jo to je pravda! Když jsme tam hráli poprvé scéna byla menší a nebezpečnější, hodně násilné napadení (dokonce i zbraněmi) náckama byli byli běžnou součástí. Takže jsme koncerty drželi v tajnosti a přivezli sebou 25 lidí z Německa. Atmosféra byla pokaždé skvělá, lidi v pohodě a koncerty organizovány hodně profesionálně. Udělali jsme si hodně přátel, když jsme tam hráli poprvé a v Moskvě jsme pak hráli asi ještě třikrát nebo čtyřikrát. Museli jsme akorát zrušit jeden koncert v Petrohradě, protože na letišti ve Frankfurtu byla stávka a náš let byl zrušen ale to je jiná story.


Hráli jste už i v Kanadě ale řekl bych, že pořád víc severoamerických kapel jezdí na tour po Evropě, než těch evropských do USA nebo Kanady. Co myslíš proč to takhle je?
  
Protože je mnohem jednodušší pro severo-americké kapely překročit evropské hranice, než pro evropany jet do Států. A taky si myslím, že scéna je mnohem větší v Evropě, tady je mnohem víc lidí, co chodí na koncerty, protože hodně evropanů zajímají americké kapely víc, než Američany ty evropské. A samozdřejmě alternativní kluby a squaty v Americe prostě neexistují, takže je mnohem jednodušší zorganizovat koncert v Německu. Ve Státech si vždycky potřeboval prokázat, že nejedeš za prací, jinak si potřeboval speciální povolení. USA speciálně jsou hodně komplikovanou zemí pro evropské kapely.
 

Myslím, že můžeme s klidem tvrdit, že Stage Bottles je kapela s celkem levicovým postojem ale mě by zajímalo, jaký je váš postoj k RASH skins na jedné straně a apolitickým skinheads na straně druhé? Hodně RASH skinheadů totiž tvrdí, že 90% apolitiků jsou přinejmenším něco, jako "skrytí náckové", což mi příjde jako hovadina, tvrdit o někom, kdo nemá stejný pohled jako já, že je automaticky nácek.

To je velmi komplikovaná otázka. Samozdřejmě, že každý kdo je "apolitický" ignoruje spoustu dimenzí (kapitalismus, sexismus, homofobii, atd.) existujících ve společnosti. Být apolitický je vždycky také známka ignorance a tuposti. Myslím, že je fakt stupidní tvrdit: "Nechci mít s politikou nic společnýho, protože jsem skinhead". Řekl bych, že existuje hodně lidí, kteří omlouvají tento ignorantský postoj spojený s tím, že jsou skinheadi. V první řadě jsme všichni lidé a musíme vzít do rukou svojí odpovědnost, jako každý jiný. Takže kritika politiky je správná a nezbytná. Je to jednoduché pochopit ale spoustu lidí to odmítá udělat. Ale na druhou stranu každý by si měl dávat pozor na způsob komunikace. Není zrovna užitečné stigmatizovat lidi jako "skryté nácky", když oni sami tak neuvažují. Některé definice v těhle debatách mi příjdou, jak na upevnění vlastních pozic ve smyslu: "Já jsem pravý antifašista a ty ne". Tyhle věci nejsou jednoduché, takže trochu víc komunikace neuškodí. Jen proto, že se někdo chová jinak neznamená, že se tak chová na základě nějakého postavení, politických informací nebo vědomí, takže je potřeba s lidmi mluvit a ne je hned stigmatizovat. Ale manipulovat s rozmanitostí názorů všude závisí na tom, jestli umíš tolerovat tu hromadu lidí, kteří nemyslí dál, než k jejich dalšímu pivu, koncertu nebo nahrávce. Někdy jsem měl obrovské problémy s tímhle typem ignorance a někdy mě to unavuje s těmito lidmi se vůbec bavit.
 

Jak se stavíš k uprchlické krizi? Myslíš, že to Německo ale v podstatě i Evropa při takovém množství neustále přicházejících lidí může zvládnout, co se týče sociálních a ekonomických aspektů věci?

Je tu problém, protože někteří lidé v tom vidí problém. Jiný problém je, že spoustu peněz v našem ekonomickém systému jde nesprávným lidem. Takže problém je systém a povaha společnosti. Reakce ve společnosti ukazují velkou míru tuposti ale taky velkou míru frustrace. Naše společnost je zodpovědná za všechno co se děje po celém světě. Takže v žádném případě by jsme neměli předstírat, že nejsme součástí problému. Jestliže jsme součástí problému, jsme i součástí jeho řešení. To je to co bysme měli udělat: najít řešení a změnit věci. Ti lidé neodešli a neodcházejí ze svých domovů jen tak ze srandy. Já sám jsem rok hostil uprchlíka z Ghany. Platil jsem za něj půl roku nájem za pokoj, jinak by byl na ulici. Tak jsem akorát pil míň piva a místo toho jsem investoval do užitečnější věci, jako je solidarita.
 

Jaký máš názor na systém zastupitelské demokracie? Myslíš, že volby a odevzdání hlasu jednou za 4 roky může něco změnit? Je v Německu nějaká strana, která by byla pro tebe volitelná?

No, můj názor je, že není reálná šance změnit cokoliv prostřednictvím zastupitelské demokracie. Pokud by si chtěl vybudovat spravedlivou společnost, musel by se změnit hlavně postoj těch kdo vládnou. Šéfové v ekonomice a politici by museli změnit svoje postoje. Ale ty to nikdy neudělají, takže systém se v podstatě změnit nedá. Když se domáháš opravdových změn stát tě nazve "radikálem". Pro opravdovou spravedlnost není v kapitalismu nebo lépe v neoliberalismu místo. Neoliberalismus je příčinou krizí a válek. Ty herečky, kteří obhajují neoliberalismus jsou pořád dobře tolerovanými členy naší společnosti, přitom strukturálně vraždí. Problém je, že naše západní společnost nazývá každou opravdouvou změnu radikální ale já si myslím, že právě jejich neoliberalismus je radikální a nebezpečný. Vůbec se nehledí na lidi. Naše zastupitelská demokracie je založena na špatných definicích, to je velký problém.  Obávám se, že revoluce by byla za potřebí ale levičáci jsou tak různorodí a často dost dogmatičtí, že je skoro nemožné vytvořit funkční základnu pro konstruktivní změny. Ne v Německu není politická strana, která by se mi zamlouvala ale někdy je zapotřebí volit proti pravicovým stranám, takže občas jsou volby užitečné.
 

Čím se živíte v "civilním" životě? Předpokládám, že hraní ve Stage Bottles asi nebude prací na plný úvazek?

Já pracuji jako sociální pracovník s bezdomovci a psychicky nemocnými lidmi. Jeden pracuje v pojišťovně, druhý v distribuci a další dělá taky v sociálním sektoru, takže máš pravdu Stage Bottles nikdy nebyli kapelou která by nás mohla živit.
 

A poslední otázka. Už jste několikrát hráli i v Čechách, takže znáš nějaké naše kapely ať už z punku, oi!, ska nebo hardcoru?

Na prvním místě si vybavím akorát Pipes and Pints ale momentálně nemůžu říct, že je nějaká česká kapela, kterou bych znal nějak dobře. Zona A byla dobrá kapela ale slyšel jsem, že zpěvák (Koník) je celkem konzervativní pravičák, takže mrdat je!



ENGLISH


 

Hi I think is quite useless to introduce Stage Bottles to czech audience. I would rather ask about beginnings when Olaf was playing with Balggers ITA. How he got to this british legend?

We organized an antifascist and SHARP festival in 1988 in Frankfurt because we got the Blaggers offered from friends in Belgium to play. In the following years we stayed in contact with the band. One day they asked me if I could help them to organize some gigs for them in Germany. I did it and than I offered to play saxophone on the tour. They agreed and so I played two tours with them. After than they asked me to join the band properly and I moved to London and lived there for a few months. Than I had to stop to play with them, but we were still friends. After Matty the main singer died, we got the idea to reform the band and raise money for political, antifascist activities in England. So I started to sing in the band and after a while most of the members started to join the band again as well. Marcel from Stage Bottles is also playing with the Blaggers on guitar. This year we played one gig in Manchester. We don’t play many gigs anymore. We are all involved into work, family etc.
 

This year in the spring you have been on tour in Mexico, how long have you been there and how was it? Would you say that in mexican scene is something different in comparison with Europe?

We met nice people but the organization was a catastrophy. The main concert the "Hoolfesta" didn’t happen. We got the information 3 days before the festival when we already were in Mexico. One gig ended up with trouble and was stopped before the end. The quality of sound was always bad. But we travelled with 8 people from Germany and we did a lot of sight seeing. But before than we went to Mexico we hoped to play better organized gigs. We got promised a lot but at the end of the day everything was different. And also the communication wasn't easy. Most of the Mexican people couldn’t speak in English properly, we couldn’t talk in Spanish...But it wasn't only language, the way of communication was different as well. We got informations very late and the gigs seemed to be organized one day before they were going on. But maybe our contacts are not representative to all the Mexican people.
 

In 2008 you played couple of gigs in Russia but what was interesting about this tour, that all your gigs had to be secret because of attacking of nazis. Is it truth? How was it there and did you play after that in Russia again?

Yes, that’s truth! When we first played there scene was smaller and danger to get attacked by nazis very violently (even with guns) was very often. So we kept the gigs secret and we brought 25 people from Germany with us. The atmosphere was always great, people were very nice and the gigs were organized very professional. We made a lot of friends when we played there first and we played 3 or 4 times more in Moscow. We’ve had to cancel one gig in St. Petersburg because there was a strike at Frankfurt airport and our flight was canceled but that’s another story.
 

You have played already also in Canada but I would say that more north american bands are going to play to Europe than europian to USA or Canada. Why do you think is it like that?

Because it’s much easier for north-americans to enter the european border than for european people to go to the States. And I think the scene is much bigger in Europe, here are much more people coming to gigs because many Europeans are more interested into American bands than American people into European bands. And of course, alternative youth clubs and squads are not really existing in America. So it’s much easier to organize concerts in Germany. In the States you’ve always got to prove you are not going to work, otherwise you need a special permission. Espacially the USA are a very copmlicated country for European bands to play.
 

I think that we can claim that Stage Bottles is band with quite left-wing stance but I would like to know what is your attitude to RASH skins on one side and apolitical skinheads on the other side? Because lot of RASH skinheads claims that 90% of apolitics are like "hidden nazis" which seems to me like bullshit to say about someone who doesn't have same view like me that is automatically nazi. 

That’s a very complicated thing. Of course, everyone who is "apolitical" is ignoring many dimensions (capitalism, sexism, homophobia, etc.) existing in society. Being apolitical is always also a sign of ignorance and dumbness. I think it is stupid to say I don’t wanna be involved into politics because I’m a skinhead. I think there are too many people who excuse general ignorant attitude with being skinheads. In the first place we are all humans and we’ve got to take our responsibility as everyone else. So critics on many things are right and necessary. That’s easy to understand but many people refuse to do it. But on the other hand everybody should be aware of the way of communication. It’s not useful to stigmatize people being "hidden nazis" if they themselves don’t think a second about being nazis. Some definitions in these discussions are made to improve the own position like "I’m the real antifascist and you are not". Things are complicated that more communication is necessary. Only because some people behave different doesn’t mean they behave from the some status of political information and awareness. So it’s necessary to talk to people, not to stigmatize them straight away. But handling the diversity of point of views everywhere depends on if you can accept that many people are not thinking further than to their next beer, concert or record. Sometimes I’ve also got massive problems with this kind of ignorance. And sometimes I’m getting very tired to talk to these people. 
 

What is your stance to refugee crisis? Do you think that Germany and basically also Europe with this amount of coming people can manage this situation with regard to social and economical aspects of this issue?

There is a problem because some people see a problem. The other problem is that too much money in our economical system goes to the wrong people. So the problem is the system and the character of society. The reactions in society show a high level of dumbness but also a high level of reasonable frustration. Our society is also responsible for everything happening all over the world. So there’s no way to pretend not being part of the problem. If we are part of the problem, we are also part of the solution. That’s what we’ve got to do: Find solutions and change things. These people didn’t and don’t leave their home just for fun. I myself hosted a refugee from Ghana for one year and I paid the rent for his room for 6 months. Otherwise he would have been living on the street. So I drunk less beers and invested the money into a useful thing like solidarity.
 

What is your opinion about system of representative democracy? Do you think that elections and submit a vote once in 4 years can really change something? Is there in Germany any political party which would be elective for you?

Well, my opinion is that there’s no real chance to change anything via representative democracy. If you would like to build a fair society the attitude of those who rule has got to change. Bosses in economy and the politicians would have to change their attitude. But they will never do it. So the system is not really changeable. If you demand for real changes the state will call you a "radical person". For real justice there’s no space in capitalism or better in neoliberalism. Neoliberalism is causing the crises and wars. The actors who defend neoliberalism are still well accepted members in our society though they are structural murders. The problem is that our western society calls every real change radical. But I think theirs neoliberalism is radical and dangerous. It doesn’t really have look on the people. Our representative democracy is based on wrong definitions. That’s a big problem. A revolution would be needed, I’m afraid. But left-wing people are so different and very often so dogmatic that it’s nearly impossible to build a functional base for constructive changes. No there’s no political party in Germany I really like. But sometimes it’s necessary to vote against right-wing parties. So sometimes it’s useful to go to the elections.
 

What is your employment in "civil" lives? I suppose that playing in Stage Bottles won't be your full-time job?

I’m working as a social worker with homeless and psychologically sick people. One is working in an insurance, one has got a job in a distribution and another one is also working in the social sector. You’re right Stage Bottles never was a band we could live from.
 

And last one. You have played several times in Czech Republic so do you know any of our bands from punk, oi!, ska or hardcore?

I remember Pipes and Pints in the first place. But at the moment I can’t say that there is any Czech band I would really know well. Zona A was also a good band but I heard the singer (Koník) is quite conservative right-winger now, so fuck them!

Žádné komentáře:

Okomentovat